מה ההבדל בין מזון שגדל בצורה ביו-דינאמית או כימית?
מאמר נוסף מהגיגיו של שחר כספי (משק כספי – מושב חרות בשרון)
בשנת 1924 מעט לפני הקורס הראשון (וגם האחרון) בחקלאות ביו-דינאמית שערך ד"ר שטיינר בטירת קוברוויץ אצל הרוזן קייזרלינג, בשנת 1924, שאל אותו ד"ר ארנפריד פייפר "כיצד ייתכן שהאימפולס הרוחני, ובמיוחד החינוך הפנימי שהינך שוקד ללא הרף לטפח ולהנחות אליו, נושאים פרי כה דל? מדוע כה ממעטים האנשים העוסקים בדבר להעיד על התנסויות בתחום הרוחני, על-אף כל מאמציהם? והרע מכל, מדוע כה חלושים הרצון והנכונות לפעולה, להגשמתם בפועל של האימפולסים הרוחניים הללו?" על כך השיב שטיינר "זוהי בעיה של תזונה. התזונה כפי שהינה כיום , אינה מספקת עוד את הכוחות הדרושים לרצון ולעשייה, להם זקוק האדם בכדי להגשים זאת".
מה לה לתזונה של הגוף ולעשייה רוחנית? מה ההבדל בין מזון שגדל בצורה ביו-דינאמית או כימית? פה יש חלבונים, פחמימות ושומנים ופה יש חלבונים, פחמימות ושומנים וגם אם באחוזים נמוכים יותר (מה שכמובן לגמרי בטוח) אזי במקום גזר אחד נאכל אחד וחצי, הרי ממילא אנו זוללים בלי די !
…
גורדייף אמר שהחומר הוא אותו חומר בכל מקום ביקום, אך החומריות שבו שונה. או במילים אחרות ככל שהחומריות גבוהה יותר החומר מכיל יותר אנרגיה. (אנרגיה מוגדרת ככוח שניתן לרתום אותו לעשיית עבודה – פיזי, רוחני, מכני וכו') ע"מ להבין זאת טוב יותר הבה ננסה לחשוב על ארבעה מצבים של חומר.
העולם המינראלי – סלעים חסרי תנועה או שינוי(בקנה מידה של חיי אדם )
העולם התאי – עולם היצורים החיים שהוא גם עולם ביניים בין העולמות הנמוכים לעולמות הגבוהים
העולם המולקולרי – עולם הגזים (שכבר יכול לנוע בכל כיוון בו זמנית ואף לחדור ולהתמזג עם עצמים שונים)
והעולם האלקטרוני – עולם האור. שמהירותו אינה נתפסת, והוא למעשה נצחי (חשבו כי אנו רואים אור שמגיע אלינו ממרחק מיליוני שנים . אורו של נר שהדלקנו בערב שישי, סופו להגיע ולמלא כל פינה ביקום!!
עכשיו ננסה להבין ממה אנו ניזונים. גורדייף אמר כי האדם ניזון משלושה סוגי מזון:
1. מזון מוצק ומים (צמחים ובע"ח- העולם התאי)
2. אוויר (תערובת גזים המכילה 80% חנקן בקירוב 20% חמצן בקירוב ועוד קצת מכל מיני – העולם המולקולרי)
3. רשמים (כל מה שנקלט ע"י החושים – העולם האלקטרוני) חשבו כי ריח וקול אומנם אינם אלקטרונים, אך במגעם עם אברי החישה הם מפעילים אותות חשמליים
מה בנו ניזון מאיזה סוג של מזון והאם יש הבדל באיכות המזון . אנו יודעים היטב את ההבדל בין מזון טרי לישן, בין מזון מעובד לטבעי. אנו מכירים היטב את ההבדל בין אויר הרים צלול כיין לאוויר העיר בשעות העומס ואנו גם מכירים היטב את ההבדל במצבינו הנפשי כשאנו מוקפים רשמים מלאכותיים סינתטיים לבין אלו שמספק לנו הטבע.
זה עדיין לא מדעי לומר שנשמתו של ילד המשחק עם בע"ח מפלאסטיק בחדר המשחקים, שוקלת פחות מנשמתו של ילד המוקף בע"ח נושמים ובועטים, אך התבוננות בעצמנו מראה בברור ששבת בטבע אחרי שבוע בעיר מחזירה ומחדשת בנו את כוחות החיים שנשחקו במהלך השבוע, ולא לחינם אנו טורחים כשאנו מנסים להקיף עצמנו בירוק.
אנו חוזרים למזון שאנו אוכלים. כבר הזכרתי לפני מספר שבועות כי ערכו התזונתי של תפ"א מבושל, אולי נמוך מחברו הטרי, אך עובדה היא כי יצורים מעודנים שכמונו כבר אינם יכולים להיזון מתפ"א טרי וטעמו של המבושל מספק לנו דבר מה חשוב לעין ערוך מערכו התזונתי של חברו החי. זוכרים החומר הוא אותו החומר אך חומריותו שונה. לתפ"א מבושל נוסף דבר מה (טעם משובח) שנעדר לחלוטין מחברו הטרי.
ובכן, רובינו חוששים במיוחד משאריות של חומרי הדברה במזוננו. מה שצריך להטריד אותנו במיוחד הם לא חומרי ההדברה (כאשר משתמשים נכון בחומרי הדברה כימיים אין סיכוי שהם יגיעו לפינו ושימוש לא נכון בחומרי הדברה אורגניים יגיע גם יגיע לפינו), אלה הדשנים הסינתטיים. לא ייתכן כי ירק או פרי שניזונו מדשנים סינתטיים חסרי חיים יהיו שווים בערכם (התזונתי ו"הרוחני") לחבריהם שניזונו מחומרים אורגניים עתירים בכוחות חיים. החומר אולי אותו חומר (חנקן, זרחן, אשלגן וכו') אך החומריות שונה לחלוטין.
כך יוצא שלא רק שגידולו של המזון הרגיל מזהם ומלכלך ופוגע בסביבה הקרובה והרחוקה. הוא גם דל, אפילו בחומר, להזין גופינו (פחות חלבונים ויטמינים ושאר דברים חשובים) והחמור מכל הוא כמעט חסר חיים ואין בו בכדי להזין את אותו הדבר עצמו הנותן לנו חיים (וכולם מכירים את ההבדל אפילו בריח ובטעם בין מזון אורגני לרגיל) הנפש חלושה ורפה אין בה כוחות לעמוד בפני שלטון העריצות של הגוף ותשוקותיו המתחלפות בקצב מסחרר.
כאשר הצמח גדל בקרקע פורייה, עשירה ביצורים חיים וכוחות חיים, הרי שהוא ייתן לנו את המיטב ומה קורה כשהוא גדל בקרקע עקרה ובסביבה סינתטית ? בדיוק מה שקורה לנו ולילדנו כשאנו גדלים בסביבה סינתטית. יפים מבחוץ ריקים מבפנים.
לכשמופר האיזון הביולוגי העדין (בין אם ע"י חומרים סינתטיים ובין שהינם טבעיים), מתחיל תהליך של התנוונות, שבעקבותיו מופיעים מחלות ומזיקים. הטבע עצמו דואג לחסל את החלושים ורפי הכוח, ועל כן יש לראות את המזיקים כהתרעת הטבע על כך שהכוחות הראשוניים פוזרו והונסו, ועל כי נעשה עוול לאיזון המקורי.
שוב יצא ארוך ומיגע אז שבוע של שלווה פנימית גדולה ושנה טובה.
להתראות השבוע,
שחר 🙂