דרגת חומציות pH

pH הוא מדד המציין את רמת החומציות או בסיסיות של מים או תמיסת מלח. כיוון שמים מצויים בשכבות הקרקע השונות, ניתן למדוד את רמת הריכוז של יוניי המימן החיוביים ולקבוע את רמת ה– pH של הקרקע.

כאשר האדמה מצויה במצב מאוזן נמדוד רמת pH של 7 , כאשר 0 מציין חומציות ו– 14 מציין בסיסיות. צמחים מעדיפים, לרוב, רמת pH חומצית במקצת ביחס למצב המאוזן (7) ולכן אדמה בעלת רמת PH של 6 –> 7 תהייה מתאימה לרוב הגידולים החקלאיים. אדמה שלא מקבלת טיפול קבוע של טיוב ותחזוקה שוטפים תדרדר לאחד המצבים הקיצוניים של חומציות ייתר או בסיסיות ייתר.

רמת ה– pH קובעת את זמינותם של "היסודות החיוניים" לצמחים ואף משפיעה על היווצרות מחלות קרקע.

בסיסיות

מאוזן

חומציות

10

9.5

9

8.5

8

7.5

7

6.5

6

5.5

5

4.5

4

nitrogen, N

חנקן

phosphorus, P

זרחן

potassium, K

אשלגן

calcium, Ca

סידן

magnesium, Mg

מגנזיום

sulfur, S

גפרית

iron, Fe

ברזל

manganese, Mn

מנגן

boron, B

בור

copper, Cu

נחושת

zinc, Zn

אבץ

molybdenum, Mo

מוליבדנום

חוסר ביסודות הזנה בסיסיים הנובע מרמת pH נמוכה מאוד או גבוהה מאוד יגרום למספר סוגים של תופעות או מחלות צמחים כגון: גבעול דק וחלש, עלים צהובים, עלים מנומרים בכתמים, האטה בגדילה ואף עצירת הגדילה של הצמח.

"אדמה חייה" כאשר רמת ה– pH שבה נעה בין 6.2 ל– 6.8 , שכן רוב החיידקים ובעלי החיים המיקרוביים מתקיימים ברמת חומציות זו. גם שלשולים ותולעים שחופרים באדמה מאווררים אותה ומפרקים את החומרים האורגנים שבה מתקיימים ברמות חומציות אילו הקרובות למצב המאוזן.

עונות גשומות במיוחד מדללות את היסודות בעלי המטען החיובי K , Mg , Ca באדמה וכך היא הופכת חומצית. לעומת זאת, בתהליכי התנדפות של חנקן ובהצפות מתרבים היסודות Ca ו- K ורמת הבסיסיות של האדמה עולה.

קיימות מספר דרכים לאבחן את רמת ה– pH של האדמה:

1. התבונות בצמחים הגדלים בה, חומצית: אצבעונית, אזיליה ( Betula (birch), Digitalis (foxgloves), ericas (heath), azaleas, gorses, and Scots Pine) ובסיסית: יערה ( Fagus spp (Beech), Fraxinus (Ash), Honeysuckle (Lonericera), Buddleia, Cornus spp (dogwoods), and Corylus spp (hazel).)

2. התבוננות בתופעות המופיעות בצמחים.

3. שימוש ב"נייר לקמוס" לבדיקת רמת ה– pH

4. שימוש במדיד חשמלי.

כאשר נרצה לשנות את רמת ה– pH באדמה, בדרך כלל נרצה להוסיף קטיוני סידן שאבדו, נוסיף אבן סיד ( אבן גיר )

בדיקת חומציות האדמה ( מאת: כהן סיון מתוך אתר משתלת יגור )

הנה בדיקה פשוטה ביותר המתאימה לכל מי שרוצה לבדוק אם הקרקע אצלו חומצית או בסיסית. לתוך כלי זכוכית, או פלסטיק שקוף, בקבוק קולה נקי למשל, הכנס מעט מהקרקע והוסף מים עד לכיסוי. ערבב היטב. עכשיו הוסף מעט חומצת מלח (נמכרת בכל חנות לצרכי בית כגון הום סנטר) לתמיסת הקרקע וצפה במה שקורה. אם תראה בועות עולות מהתמיסה סימן שהקרקע בסיסית (הבועות הן תולדת הסתירה של החומצה עם חומרים בסיסיים בקרקע כגון גיר). אם לא קורה דבר, היה בטוח שהקרקע חומצית. בדיקה זו כמובן לא תתן לך את מידת החומציות (ערך ה-pH) אך היא אינדיקטור מובהק לסוג הקרקע. בהצלחה.

תוספת להבהרה. את החומצה תוסיף לדגימה נוזלית אותה תיקח מהתמיסה שהכנת וממנה יש לנקות חלקי אבן (כלומר תמיסה מסוננת מאבנים אך לא מחומר המצע). זאת מכיון שאבני גיר תמיד יגיבו עם החומצה, ואילו אתה מעוניין לבדוק את חומר המצע. כדי להתאמן, נסה את הבדיקה על (1) קומפוסט מסחרי, ו-(2) אדמה רגילה. במקרה השני אתה יכול פשוט לטפטף מעט חומצה ישירות על האדמה ולראות את הביעבוע הנוצר.

Un commentaire sur “דרגת חומציות pH”

כתיבת תגובה