השקייה
המים משמשים כמוביל המזון של הצמחים. מינרלים נשאבים ע"י שורשי הצמח מתוך האדמה המקיפה את שורשי הצמח. בנוסף לכך, דרושה לצמח הספקת מים קבוע לתהליך הגדילה הסדיר, צימוח עלווה, תפרחת ופירות.
עודף השקיה שוטף את יסודות ההזנה מהאדמה אל מעמקיה ומשאיר שכבות עליונות ללא מינרלים חיוניים.
בחקלאות "בעל" הגשם מזין את האדמה במים ואילו בחקלאות "שלחין" מזינים החקלאים את האדמה במים בעזרת שיטות שונות: טפטוף, השקיה בצינור ידני, המטרה, מתזים למיניהם ועוד.
יש להקפיד לא לעבד את הקרקע כאשר היא מלא במים בכדי לא להרוס את המבנה שלה ואף להשתדל לא לדרוך עליה – לכן נכין מבעוד מועד דרכי גישה אל הערוגות בעזרת אבנים, חיפוי כל שהוא או משטחי עץ.
טפטפות
שיטת השקיה מדויקת מאוד וחסכנית במים. ניתן לפרוס צינרות פלסטיק גמישים בהספקי מים שונים כדי להתאים את כמות המים האישית לכל צמח. כמו כן, ניתן לווסת את קווי צנרות מים ע"י ברזי פלסטיק קטנים ואישיים עבור כל קו בנפרד. ההשקיה בדרך זו היא איטית ולכן נשתמש בה פעם עד פעמיים בשבוע ( בעונה יבשה ) למשך שעה עד שעתיים – בדרך כלל מספיק לרוב הצמחים שלא דורשים השקיה מרובה מידי.
חשוב לשים לב שלא להשקות יתר על המידה כתוצאה מהבחנה לא נכונה של יובש בשכבה החיצונית של האדמה. שכן הטפטוף מגיעה לעומק השורשים בלי להרטיב באופן משמעותי את השכבה החיצונית של האדמה ( נדקור את האדמה עם אצבע, באזור השורשים, כדי לגלות את כמות הלחות בה ) ככול שהאדמה יותר חולית המים יטפטפו בצורה ישרה ומהירה לעומקה ולהפך, כאשר היא אדומה או שחורה המים יטפטפו לרוחבה ויגיעו באיטיות רבה לעומקה.
( ראה סרט קצר – הוראות באנגלית )
מומלץ להוסיף למערכת ההשקיה וסת לחץ להקטנת הלחץ בצינורות בזמן ההשקיה, בעיקר במעבר מצנרת מים חיים בלחץ גבוהה לצנרת טפטוף בלחץ נמוך . וגם מסנן כדי למנוע סתימה עתידית בחורי הטפטוף . לכל מי שמעוניין לתזמן את ההשקיה באופן עצמאי, ניתן לשלב מחשב השקיה בתחילת הצנרת ( קיימים סוגים שונים של מחשבים למטרות שונות, כדי להיוועץ עם הספקים )
אפשרות נוספת: להרכיב מיכל הזנה של חומרי דישון מסיסים במים בתחילתה של צנרת הטפטוף כדי לספק דישון מדויק לשורשי הצמחים . יש להוסיף וסת מגן חד כיווני ( אל–חזור ) לפני מיכל הדישון כדי למנוע כניסה של דשנים למי השתייה .
רוב הירקות יסתפקו בצנרת השקיה בעלת ספיקה של 1 ליטר בשעה ( טפטוף איטי ) ובזמן השקיה של שעה וחצי בעונה החמה. ניתן לקנות צנרת ללא חורי טפטוף ולהוסיף טפטפות באופן ידני היכן שרוצים או לחלופין לקנות צנרות בעלי טפטפות מובנות כל 30 ס"מ או יותר.
השקיה ידנית עם צינור + מתז בקצה או משפך ידני
חשוב לשים לב לכך שההשקיה מזינה את האדמה בכמות מים מספיקה ע"י בדיקה ידנית ( דקירת האדמה עם אצבע ) באזור שורשי הצמחים – על האדמה להיות לחה מאווררת וקצת מתפוררת ולא מוצפת במים, צמיגית וגושית.
ממטרות
ניתן לקבע או לנייד ממטרות בעזרת צינורות השקיה גמישים ( בדומה להשקיה בטפטוף ) אך לשיטה זו מספר חסרונות: פגיעה של המים בעלווה של הצמחים תגרום במקרים רבים להתפתחות של פטריות ומחלות, צמחים בעלי נוף עלים רחב ימנעו מים מלהגיע לצמחים אותם הם מסתירים, רוחות מיבשות או מסיטות את המים מלהגיע ליעדם.
כמה להשקות ומתי ?
חשוב להזין את האדמה במים באותו קצב בו הצמחים שותים ממנה את מים. לכן, בהתאם לאקלים – חם ויבש או קר ולח , לשלב הצימוח – זרעים, נבטים שתילים או צמחים בוגרים , סוג האדמה – חולית , אדומה או חומה. נשקה את האדמה בצורה שונה.
צמחים צריכים, באופן כללי, 2 ס"מ של מי השקיה אחת לחמישה ימים בעונה חמה. (2 ס"מ מים ימדדו באופן הבא: הניחו קערה בקוטר 30 ס"מ ועומק אחיד של יותר מ– 2 ס"מ מתחת לטפטפת וחכו עד אשר היא מלאה 2 ס"מ מים – זו הכמות הדרושה להשקות 10 ס"מ עומק בהיקף מלא באדמה בינונית )
עדיף להפנות תשומת לב למצב הצמחים והאדמה כדי לדעת מתי וכמה להשקות ( מאשר להסתמך על טבלאות השקיה ) לכן :
-
כאשר האקלים חם ויבש נזין את האדמה בתכיפות גבוהה יותר.
-
באדמות חוליות שהמים מחלחלים מהר נפזר טפטפות במרווחים קצרים.
-
זרעים צריכים לחות גבוהה מרגע הזריעה עד הנביטה באופן קבוע ורציף.
-
צמחים מתפתחים צרכים השקיה עמוקה ולא תכופה כדי לעודד את השורשים להתפתח לעומק האדמה.
-
שורשים, צמחי עלים וקטניות שותים מים מהשכבות העליונות של האדמה, לכן נקפיד עליהן לחות.
-
תירס, עגבנייה ואספרגוס בעלי שורשים עמוקים לכן השקיה ארוכה של שעתיים במרווחי זמן של שבוע תספיק.
-
לא נשקה את הצמחים במים באמצע היום וגם לא נבדוק את כמות המים בהם, אלה בתחילתו או בסופו של היום .
-
לא נשקה השקיות תכופות וקצרות כיוון שלא יתפתחו שורשים עמוקים ורחבים.
-
השקיה מרובה מרוקנת את האדמה מהמינרלים החיוניים לצמחים .
-
הצפה של שורשי הצמחים מונעת מהם חמצן ואף תגרום לריקבונם .
-
הימנעות מהשקיה תגרום לצמחים לתופעות גדילה משונות – במבנה הצמח, רוחב נוף העלווה, גודל ותצורת הפרי, תפרחת מצומצמת עמידות נמוכה למחלות ועוד…
עצות שימושיות נוספות להשקיה נכונה וייעול השימוש במים (מאת רן פאוקר)
טיפים לחסכון במים : השקיה ומליחות המצע – חלק א מחבר : ש. כהן–סיוון ויואב גרטמן
עשרת הדברות לחסכון במים משתלת יגור.
הנחיות לחסחון במים של חברת מקורות.