ערמת קומפוסט (רקבובית)

קומפוסט היינו דשן אורגני המיוצר משרידי צמחים ובעליחיים, אשר עוברים תהליך פירוק ביולוגי בעזרת מיקרואורגניזמים וחמצון. הקומפוסט מכיל מינרלים חשובים לטיוב הקרקע ולהתפתחות הצומח. הרעיון הכללי: להחזיר למחזור הטבע ולקרקע את החומרים שנלקחו מהם.

שאריות מזון צמחי ( ובמקרים מסוימים אף שאריות בשר מן החי ) הנוספות לערמת האשפה באופן קבוע משמשות מזון לבעלי חיים שונים החיים בערמת האשפה. בתהליך העיקול של בעלי חיים אילו מתפרקים שאריות החומר האורגני למרכיביהם המינרליים, כמעט עד לרמה של יסודות בסיסים הזמינים לצמחים כמזון נגיש. כך הופכת ערמה של שאריות מזון אורגני לקומפוסט – אוסף חומרים אורגנים ומינרלים ברמת זמינות גבוהה לצמחים כמזון.

קומפוסט מטייב את הקרקע ומעשיר אותה במיקרואורגניזמים חיוביים, משפר את אוורור הקרקע ואת ניקוזה. הקומפוסט עשיר בחומרי מזון ובחיידקים מועילים. חומרי המזון המצויים בקומפוסט חלקם בני תמיסה, המסוגלים להיספג בשורשי הצמחים מיד, וחלקם קשורים לתרכובות אורגניות, העוברות גם הן תוך זמן קצר ובקלות לרשות הצמח.

קומפוסט ניתן להכין במספר דרכים: בור באדמה, ערמה (מעל האדמה) ומיכל בנוי ( בשיטות שונות )

קומפוסט מוכן ניתן לקנות ממספר ספקים, בכמויות קטנות 30 -> 100 ליטר או ב בלה של קוב או שני קוב ( ראה תמונה 🙂

הכנת קומפוסט בקומפוסטר

המיכל עשוי מחומר פלסטי ממוחזר, מעוצב בצורה אסתטית ובעל צלעות פנימיות להולכת אוויר מלמטה למעלה. האיוורור ממלא תפקיד מרכזי בתהליך הקומפוסטציה. פתח תחתון במיכל מסייע להורקת קומפוסט מוכן.

מומלץ להציב את הקומפוסטר בגינה, בפינה מוצלת ונוחה לגישה. אפשר להזין את ערימת הקומפוסט בחומרים רבים מהגינה ומן הבית.

מן הגינה: םזג, עלי שלכת, דשא קצור, מחטי אורן (לא להגזים!), נסורת, אפר מדורות.

מן המטבח: קליפות של פירות, ירקות וביצים, שאריות מזון (אך לא בשר או שומן), שאריות קפה ותה .

שונות: שאריות בד, כותנה או צמר (פיסות קטנות), פיסות קטנות של נייר עיתון (לא צבעוני), ריצח, זבל בעליחיים (אוכלי עשב בלבד).

הקפדה על יחס חנקן :: פחמן של 1 :: 30 תשמור על קצב ריקבון קבוע ויציב של הערמה.

חומר

פחמן

חנקן

אלפלפא

40

3

מספוא קטניות יבש

40

2

מספוא לאקטניות יבש

40

1

סויה

42

6

חיטה או שיבולתשועל יבשה

48

0.5

דשא קצוץ חי

12

2

עלים יבשים שנשרו

30

0.5

נסורת עץ

50

0.1

פסולת ירקות טריים

10

1

פסולת פירות טריים

8

0.5

עשבים טריים

20

4

אין להכניס: נוזלים, םחל, זכוכית, תכתמ, מוצרי פלסטיק, חיתולים וכימיקלים מכל סוג,פסולת אורגנית מהחי (עצמות, שאריות בשר, םיגד, שומן פגרי חיות, הפרשות כלבים וחתולים) ,כמויות גדולות של מחטי אורן, עשבים שרוססו בקוטלי חרקים, צמחים נגועים במחלות, חומרים שאינם מתפרקים באופן ביולוגי כמו סוללות משומשות.

מומלץ לחתוך או לתלוש את חומריהגלם לפיסות קטנות ככל האפשר (עד סנטימטר אחד), מה שיבטיח קצב הבשלה מהיר של הקומפוסט.

מומלץ לפטם את הקומפוסטר בכמויות שוות של חומר יבש ורטוב, טרי וישן. יש למלא את תחתית המיכל בחומר גס (גזם עץ, שק), שיתפרק לאט ויאפשר ניקוז טוב ואוורור הערימה מלמטה.

בבניית הערימה במיכל יש ליצור תנאים טובים של אוורור ולמנוע היווצרות לחות גבוהה מדי, אך גם שלא יהיה יבש מדי. אפשר לעשות זאת עלידי יצירת שכבות של חומר יבש וחומר רטוב, לסירוגין, כשעובי כל שיכבה אינו עולה על 10 סנטימטר. שאריות מזון יש לטמון במרכז המיכל, כדי להרחיק בעליחיים וזבובים. אפשר לכסות את החומר המצטבר בעלים, בקש או בשק יוטה.

אחת לשבוע רצוי לערבב את הערימה בעזרת קילשון. הערבוב ייצור אוורור טוב יותר המזרז את תהליך ייצור הקומפוסט. המיקרואורגניזמים פולטים בתהליך עיכול החומרים ובפירוקם, חום עשוי לגרום לחמום תחולת הקומפוסטר עד ל-70 מעלות צלזיוס. ניתן למנוע התחממות יתר עלידי הפיכת הערימה או השקיה מבוקרת.

הקומפוסט צריך להתחמם, וזה סימן שהתהליך עובד. ערימות קטנות לא יתחממו אך יעברו תהליך פירוק איטי וטוב. ערימות גדולות יכולות להתחמם תוך שעות ולהגיע לחום של 30-60 מעלות.

מתי הקומפוסט מוכן?

compost-wheelie-bin.jpg

לאחר כשישה חודשים מתקבל קומפוסט, שצבעו חוםשחור וריחו כריח אדמה לאחר גשם. הקומפוסט מתפורר בקלות, אין סביבו זבובונים והוא ללא ריח לוואי.

מוציאים את הקומפוסט מהדלת התחתונה של הקומפוסטר ומדשנים בו את הגינה. את היתרה ניתן לאחסן בשקים מאווררים, או בערימה מכוסה במקום מוצל. הקומפוסט הבשל עמיד לתקופה ארוכה. עתה ניתן למלא את הקומפוסטר מחדש ולהתחיל במחזור ייצור נוסף

הכנת קומפוסט בערימה

אוספים פסולת משק הכוללת: צמחים שנעקרו או שנסתיימה פריחתם, אך לא נושאי זרעים, עשבים, םילע. מוסיפים את פסולת המטבח: קליפות של פרות וירקות, שיירי תבשילים ועוד.

מכינים ערימה פתוחה בגובה 1 מ' וברוחב ואורך של 2 מ' . את הערימה מכסים בקש או בחומר יבש כמו עפר ומשקים. כאשר הערימה עומדת מספר ימים ,יש להפוך אותה ולהשקותה. על תהליך זה חוזרים מספר פעמים , משך התהליך הוא כ6- – 0 1 שבועות . קומפוסט מוכן הוא בעל מראה אחיד, צבעו חום וריחו נעים .

IMG_6522.JPG ערמת זבל סוסים בשלב ייצור קומפוסט ראשוני

הכנת קומפוסט בבור

בור קומפוסט הוא השיטה הפשוטה ביותר, אבל לא מתאים לכל מקום. חופרים בור גדול, ממלאים אותו בפסולת אורגנית מעורבת עם האדמה שהוצאה מן הבור ומכסים כשהבור מלא ומשקים. שיטה זו אורכת זמן רב, בערך שנה.

בעיות ופתרונם

  • הערימה אינה מתחממת: הדבר נובע מעודף רטיבות או חוסר רטיבות. עודף רטיבות להוסיף חומרים יבשים כמו דשא קצור, נסורת או עלים יבשים. חוסר רטיבות להוסיף נוזלים (םימ) או להגדיל את כמות החומר הרטוב במיכל.

  • לערמה יש ריח רע יש להפוך עם קלשון ולבדוק את הלחות במידת הצורך להוסיף חומר יבש.

  • הערימה עיסתית נובע מעודף נוזלים ועל כן יש להוסיף חומר יבש ולערבב.

  • הערימה רוויה מים אך לא מתחממת חסר חנקן בתערובת. יש להוסיף דשא קצור או כל מקור חנקן אחר.

  • מרכז הערימה יבש ומכיל מוצקים, אין מספיק מים, יש להוסיף מים ולערבב את הערימה.

  • הערימה מושכת חיות, יש בתערובת חלבונים מהחי. צריך להוציא מוצרים מן החי, לכסות הערימה בבדים ישנים.

טיפים

כדאי למקם במטבח שני פחי אשפה ולהפריד בין פסולת אורגנית לפסולת רגילה.

ככל שרכיבי הפסולת האורגנית קטנים יותר, תהליך הפירוק יתרחש מהר יותר

למה טוב להכין קומפוסט ?

  • מיחזור טבעי הקומפוסט מחזיר למחזור הטבע ולקרקע את החומרים שנלקחו ממנו.

  • הפחתת נפח האשפה שאריות המזון האורגני מהווים חלק נכבד מכמות האשפה של כל אחד מאתנו ( ןיב40%-50%). ייצור הקומפוסט היא דרך מעשית וזולה למחזר פסולת ביתית ולצמצם את כמות הפסולת המגיעה לאתרי האשפה. וכן לחסוך את הנזק הנגרם לסביבה מערבוב חומרים אורגנים עם שאר סוגי הפסולת באתרי האשפה.

  • חזרה לטבע הקומפוסט הוא דשן אורגני טבעי, מטייב את הקרקע ומעשיר אותה בצורה הטובה והבריאה ביותר.

סרטוני וידאו בנושאי קומפוסט שונים

קישורים לאתרים שונים בנושאי קומפוסט

no images were found

2 commentaires sur “ערמת קומפוסט (רקבובית)”

כתיבת תגובה