המלצות השקיה לחודשי הקייץ
הפעם בחרתי לשתף מאמר חשוב על אופן ההשקיה של צמחיית הגינה בחודשי הקייץ, מילה במילה כפי שהגיע אלי בדואר אלקטרוני ממשתלת צמד (האהובה עלינו מאוד)
לפני שהקיץ מתחיל על באמת – החלטנו להאריך הפעם – עלון שכדאי לקרוא בעיון לתועלתכם. קיץ נעים וחסכני במים, עם גינה ירוקה ופורחת.
כיצד תשקה את גינתך– עקרונות ומעשה.
נעמן כספי – מנהל המשתלה
תשאל: איך נשקה ולא כמה? ותחסוך מים!
בגידול מקצועי, במשתלות, או בחקלאות, ההשקיה מותאמת לגידול. בדרך-כלל השקיה כזאת מיועדת לסוג צמח אחד או לקבוצת צמחים דומה באופייה ובצרכיה. דבר זה מקל מאוד על תכנון ההשקיה וביצועה בפועל. בניגוד לכך יש לנו את הגינה הפרטית,שהשוני בה רב על המאחד. סוגים שונים של צמחים בעלי דרישות שונות ומגוונות למים, צל ולסוגי קרקע מחייבים אותנו להפעיל שיקול דעת כיצד להשקות.
הדברים לא מסובכים במידה ולומדים מהניסיון. לכל גינה יש את המיקרו אקלים שלה,את סוג הקרקע שלה ואת סוגי הצמחים המיוחדים לה. כך שכל שנשאר לעשות הוא לחפש ולמצוא את המכנה המשותף.
קודם כל יש לקבוע את הנחות העבודה שיתמכו בהחלטה:
-
מהו סוג הקרקע שלנו,קלה,כבדה או חולית.
-
מהם תנאי האור בגינה או בערוגה. שמש, חצי צל או צל מלא.
-
האם יש רוחות ,מתי ומהיכן.
-
מה המצב של מערכת ההשקיה. האם יש מחשב, מהי חלוקת הקווים בגינה.
-
הדשא – כיצד אנו רוצים שהוא יראה: ירוק, צהוב, צומח מהר או לאט.
-
הצמחים מה הם אומרים?
-
עצי פרי,מה גודלם?
-
ועוד שאלות כאלה ואחרות שיאפשרו לנו לקבל החלטה.
בקרקע קלה חולית משקים לעיתים קרובות ומעט מים בכל השקיה. בקרקע כבדה משקים לעיתים רחוקות יחסית והרבה מים בכל השקיה.
בהשקיה נכונה נשאף למלא את כל עומק בית השורשים במים עד למצב רוויה (לדוגמא ספוג שכולו מלא במים אך הם לא ניגרים ממנו) ואז ניתן לצמח לנצל את כל המים. בשלב הבא כאשר הקרקע חסרה במים נחזיר את המנה הנדרשת. נאפשר תנועת מים ואויר בקרקע באופן רציף.
מרווחי ההשקיה נקבעים לפי סוג הקרקע ומצב הצמחים. באביב המוקדם נשקה במרווחים גדולים שילכו ויצטמצמו ככל שנכנס לקיץ ולהפך בסתיו.
שילוב נכון של מרווחי השקיה גדולים עד כמה שאפשר עם מנות גדולות של מים יביאו לגינה בריאה ,חסכונית במים ובעבודה.
הקרקע, שהיא בית הגידול לצמחים חייבת להיות איכותית ופורייה, תאפשר גידול נמרץ ובריא של צמחים, דבר שיגרור חסכון במים. פיזור הומוס/קומפוסט בכמויות נדיבות עם תוספת של דשן אורגאני או כימי מספר פעמים בשנה יאפשרו צימוח חזק. שוב חסכון במים.
תיחוח והצנעת זבל ודשן בעת הכנת הגינה או הערוגה הם מתכונת להצלחה.
אנו אומרים: בואו נגדל את הקרקע!ומתכוונים לכך. 20-30 ליטר למ"ר קומפוסט או 10-15 ליטר למ"ר -הומוס. לא הגזמנו!
ככל שיש קרינת שמשיותר חזקה הצמחים מאבדים יותר מים. לכן צמחים ודשא בצל ובצל חלקי יפסידו פחות מים ולכן צריך לתת להם פחות מים בשגרה לעומת אותם הצמחים הגדלים בשמש מלאה. אפשר לשים רשת צל על כל הגן אך זו לא הכוונה. פשוט בצל משקים פחות!
רוחות בחוץ ומזגן בבית גורמות לאידוי גבוה של מים. בעיקר רוחות מזרחיות בקיץ.לכן גינה מוגנת מרוחות תצרך פחות מים.
חיפויי קרקעחוסכים מים, עבודה ועשבים. החיפוי בטוף וחלוקי נחל האופנתיים בימים אלו נותנים מראה "נקי" משהו. חסכון מים אפשרי גם בערוגות קימות ללא כיסוי הקרקע ביריעת ניילון שחורה. שימוש בכסחת הדשא, או בחיפויים אורגאניים אחרים כמו קוקוס (מוצר חדש יחסית) מאפשר לקרקע לעבוד ולנו ליהנות מחיסכון במים ועשבים.
מערכת ההשקיההיא למעשה הכלי שבעזרתו ננהל את ההשקיה ונביא בעזרתה את המים לצמחים. לכן היא חייבת להיות מתאימה לצורכנו. מחשב השקיה חוסך מים לאו דווקא בגלל זמן הפתיחה אלא ובעיקר בגלל הסגירה. הוא יעשה זאת ולא ישכח. כל דקה זה מים וכסף. תכנות נכון עם מעקב שבועי להגדלת/הקטנת מרווחי ההשקיה עם הגדלת/הקטנת כמות המים הכרחית. הצבת ממטרות תעשה על פי תוכנית, שבה יילקחו בחשבון גבולות הגזרה של המדשאה והערוגות. בחירה נכונה של אביזרי ההשקיה, מיקומם וכיוונם הוא קריטי להשקיה נכונה. המרווחים בין צינורות הטפטוף ומרחק הטפטפות על הקו משפיע באופן ישיר על יעילות ההשקיה וכמובן על החיסכון במים.
נמליץ על חלוקת קווי ההשקיה בגן לפי האזורים השונים. לחץ מים מתאים יפעיל נכון את אביזרי ההשקיה . לחץ נמוך מים מחייב התייחסות לכך בתכנון! בצד צפון ודרום נשתדל להפעיל שני קווי טפטוף שונים. ההשקעה בהתחלה יותר יקרה אך בהמשך היא תוזיל את השימוש השוטף.
טפטוף עדיף בד"כ ממתזים בגינה הפרטית. בעזרתו נוכל למלא את כל בית השורשים ללא נגר עלי. השקיה איטית עדיפה על השקיה מהירה ובריחה של כל המים לצדדים.
הצומח בגן, מה יש לו להגיד במשחק? ובכן הצמחים הם השחקנים העיקריים ובשבילם הייתה כל ההקדמה. הם לא כמונו שיכולים ללכת למקרר בקיץ כשאנו צמאים. אנחנו צריכים להביא להם את המים ובאופן אופטימאלי.
הדשא:הצרכן העיקרי של מים בעונה החמה! וכך צריך להתייחס אליו ולכן מרבית המאמצים לחסוך במים הם במדשאה. הדשא הוא צמח חזק,שיכול להתאושש מהר לאחר תקופה של הצמאה יחסית (תלוי בזן).
בתכנון הגן, נתכנן מדשאה לפי השימוש. בשטחים לא פונקציונאליים לא נתכנן דשא (מקיר לקיר), יש מספיק צמחי כיסוי עם צריכת מים יותר נמוכה.
עלות מול תועלת היא המפתח לחישוב כמה מים לתת לדשא. הנחת העבודה הבסיסית היא באיזה צבע הדשא יהיה בקיץ? היכולת לרדת מגווני הירוק חזק לכיוון הצהוב תלויה בכם. למעשה אנו רוצים שיהיה לנו דשא ירוק ויפה במינימום מים. ההצמאה תוריד את מספר הכיסוחים,שזה למעשה מדד לקצב הצימוח.(גנן, בד"כ ישאף לכמויות יותר גדולות של מים ,כדי שיהיה לו מה לכסח מתי שהוא בא).
הממטרות אמורות להתאים לשטח, שלא ישקו אזורים שכנים, ובעיקר לא שטח מרוצף. בצל נתקין דיזות יותר קטנות וכך גם בממטרות גזרה .לא כל הממטרות צריכות להיות עם אותה דיזה, להיפך, נשאף לשיעור המטרה אחיד (כל השטח צריך לקבל מים באופן שווה ולא מקום אחד עם הרבה מים ואחר עם מעט). הממטירים מוציאים הרבה מאוד מים יחסית,לכן יש לתכנת את הברז שלהם לפי דקות,להוסיף ולגרוע לפי האידוי.
שיחים ועצי נוי: גדר חיהושיחים מבוגרים שמושרשים באדמה אפשר להוריד להם את משטר ההשקיה למינימום, לפעם בחודש ועד לביטול מוחלט לפי סוגי הצמחים. לעצים במדשאות ננהג באופן זהה. העמקת בית השורשים הינו תהליך ארוך אך שכרו בצידו.
רבים מהצמחים מתים לנו בגן,בגלל שהם לא מתאימים למשטר ההשקיה. בד"כ מי שסובל הינם הצמחים העמידים ליובש. במידת האפשר נרחיק אותם מהטפטפת.
רב שנתיים ועונתיים:יהיו במשטר השקיה אחר,פחות מים אך במרווחים יותר צפופים. ככלל כדאי להפריד את העונתיים מקווי הטפטוף של שאר הגן. או לשותלם במכלים. נשתדל לשתול את הצמחים קרוב לטפטפת. השקית עונתיים תהיה גדולה יחסית ותאפשר צימוח נמרץ.
תוספת השקיה בצינור בהחלט אפשרית. אך אל תשכחו את עצמכם, השקיה בצינור היא תרפיה .
עצי פרי:כדי שנאכל פרי מעצי הגינה יש לשמור על משטר השקיה המתאים להתפתחות הפירות. ככל שהפירות גדולים יותר יש לתת יותר מים לכל השקיה. מה שיותר חשוב הוא לשמור על משטר השקיה קבוע, "לא לשגע את העץ".חוסר רצף בהשקיה יגרור פרות קטנים,התפוצצויות של הקליפה,פרי יבש ועוד.
" צ מ ד "- צומת מזור. שעות פתיחה: א–ה 8:00-20:00 ו' 8:00-16:00 טל: 9334844-03tzemedn@zahav.net.il