ביו תור – סיור אורגני בחוות שדה אליהו
הסיורים מתקיימים בזיקה לחקלאות ביולוגית אורגנית ועם הרעיון שזו דרך החיים הנכונה, התמזגות חיי היומיום עם הטבע.
בשל ייחודיות המקום באורח החיים המשלב יהדות עם כלכלה אורגנית בתוך קהילה תוססת ומגוונת המנהלת חיי חברה בתנאי שיתוף, החלטנו לאפשר לכם, אורחינו, להיחשף, לבוא, לבקר ולהתרשם כיצד כל אלה מיושמים בעמק המעיינות.
במהלך הסיורים תוכלו להתרשם ולחוות כיצד ניתן להתחבר אל הטבע, לנצל אותו לטובת האדם לחיים טובים ובריאים יותר.
ביו-תור תחת הכותרת הייחודית- תירות ירוקה- חקלאות תיירותית.
במהלך הסיור בביו-תור תקבלו מידע על ניהולם ותפעולם של הענפים והמפעלים השונים בדרך אורגנית.
הסיורים המגוונים מתקיימים 6 ימים בשבוע (מלבד שבת)
בשילוב הרצאות (בנושאים שונים) ושירותי הסעדה בתפריט חלבי או בשרי בחדר האוכל של הקיבוץ.
הסיורים מתנהלים עם מדריכים מקצועיים אשר ילוו אתכם מרגע הגעתכם ועד עזיבתכם.
עומדת לרשותכם חנות בדרך הטבע בה ניתן לקנות מוצרים מן הטבע, מוצרים אורגנים ועבודות יד ייחודיות של חברי הקיבוץ.
קישור לאתר הסיור האורגני בחוות שדה אליהו
על החקלאות האורגנית בשדה אליהו
"זאת חקלאות העתיד" – כך אומר מריו לוי , הכהן הגדול של החקלאות האורגנית.
זאת חקלאות המביטה אחורה, מנסה להבין מה היה טוב פעם, אך לא נסחפת לנוסטלגיה אלא משתמשת באמצעים מודרניים כדי ליישם את הערכים האלה, כך שיתאימו לזמננו.
לדעתו של מריו יש קשר אמיץ בין יהדות לאקולוגיה.
כעם שנקרע מאדמתו ונותק מהידע והמסורת שהיו לו בנוגע לעבודת האדמה ולשמירה על מעשי הבריאה. מחקרים מראים שאכן היה כאן ידע רחב. קיים פער של אלפי שנים שצריך לגשר עליו. בכל הקשור לחקלאות "אין בעיני דרך האמצע", אי אפשר לרמות את הטבע. גם אם לפעמים צריך לעשות פשרות, הרי שחייבת להיות כוונה ברורה לאיזה כיוון הולכים.
החקלאות הביולוגית-אורגנית היא חלק בלתי נפרד מתפיסת עולם, אשר רואה את כלל הבריאה כיצירה אחת שלמה, כאשר כל פגיעה משמעותית בטבע פוגעת באיזונה , פוגעת ביצירה כולה ובעיקר בבריאות הקרקע, הצמח, בעלי החיים והאדם. כמו כן ישנה פגיעה באוויר ובמים. כל כיוון מחשבותינו ופעולותינו חייב למנוע עד למקסימום את הפגיעות הללו. לצערנו, אנו חוטאים לעתים קרובות בלשוננו בבואנו להסביר מהי חקלאות ביולוגית-אורגנית. אפילו מובילי החקלאות האורגנית נותנים הסבר מקוצר, פשטני, אשר אינו כולל את מלוא המובן של מעשינו ומחשבותינו. לעתים קרובות, אנו מסתפקים באומרנו שתוצרת אורגנית היא נטולת רעלים. בהסבר זה אנו טועים ומטעים את הציבור. יש למשל כמה קבוצות של חומרי ריסוס שמותרות ע"פ החקלאות האורגנית משום שמקורן בטבע. הקרקע היא גוף חי ולא כלי קיבול לדשנים, צריך להוסיף לה חומרים אורגניים שיעודדו את החיים בה.
הדבר הגרוע הוא שאין אנו מחנכים את הציבור ואת החקלאים שלנו, לראות את החקלאות האורגנית במובנה הרחב והשלם, כפי שהיא במציאות.
המגמה הכללית של החקלאות האורגנית היא שמירה מקסימאלית על איזון בכל מערכות הטבע: אוויר, מים, קרקע, צמח, בעלי-חיים, אדם ובמידת האפשר אפילו לשפר אותם.
לשם השגת מטרות אלה, אנו חייבים לשמר את כללי איכות הסביבה. אנו חייבים לחתור באופן מתמיד להבנה ולקיום, לא רק של החוקים הכלליים של החקלאות האורגנית, אלא תוך הבנה אקולוגית רחבה. העוסקים בחקלאות אורגנית או במוצר אורגני ,כולל המוסדות המטפלים בכך, צריכים להיות לא רק רגישים לטבע ולמה שנעשה בו, אלא גם להגן עליו, לאהוב אותו, להשתדל להבין אותו לעומקו.
הטעות הגדולה של רובנו היא לראות רק את עניין השימוש בחומרי הדברה רעילים בחקלאות כדבר החמור ביותר. יש לדעת שבחקלאות יש נזקים, המתבטאים במשך הזמן על-ידי הפרת האיזון הטבעי והמשנים את פנימיות חיי הצמח, למשל השימוש בדשנים כימיים. הוכח שהם משנים את האיזון בצמח. בכמה ניסיונות, שנעשו במרכזי מחקר, הוכח שרקמת הצמח בחקלאות קונבנציונאלית משתנה סימטרית לעומת צמח טבעי-אורגני. צמח או פרי הגדלים בצורה טבעית הם כסם רפואי, מוצר אורגני טבעי, הוא היום היסוד לריפוי המחלות הקשות ביותר.
המוצר ה"כימי" הוא ההיפך מזה. לאמצעים שמשתמשים בהם בחקלאות הקונבנציונאלית, כמו למשל קוטלי עשבים למיניהם או הורמונים שונים, יש השפעות שליליות, אולי עוד יותר חזקות מדישון כימי, והם מפרים את האיזונים בקרקע, בצמח, בבעלי-חיים ובבני אדם. לכן, לא רק ה"רעל" שהמעבדות הכימיות מתאמצות למצוא בתוך התוצרת הוא שלילי, אלא שינויים פיזיולוגיים והפרת ההרכב הטבעי של המוצר הם שפוגעים, למרות שאין להם ביטוי מיידי.
העוסק ב"אורגני" חייב התנסות והבנה רחבה לטבע ולכל הסביבה. הוא חייב להתנהג ברגישות גם כלפי בעלי- החיים ומעל הכל הוא חייב להתחשב בבריאות בני-האדם. אל לנו לראות את העיסוק בחקלאות אורגנית רק כ"ענף חקלאי" נוסף, או כ"גידול אחר", או רק כעסק חקלאי-כלכלי. העוסק בחקלאות אורגנית הוא שותף אנושי ממדרגה ראשונה, למרות שרוב האנושות עוד לא יודעת ואינה מכירה בכך.
שכרנו יבוא עם הזמן וזאת, כאשר הלקוחות שלנו בארץ ובחו"ל והמוסדות השונים שאנו בקשר איתם ישתכנעו מרצינות גישתנו. גם לאחר שהדברים הללו יהיו מקובלים, נדרשת ביקורת על הביצוע של החקלאי ועל התוצרת החקלאית, כדי להבטיח אמינות מוחלטת.
תפיסה זאת של חקלאות אורגנית, מחשבתית ומעשית היא חיונית כדי להבטיח את אמינות המוצר ואת ההצדקה של חקלאות אורגנית במובנה הרחב ולא רק בזכות העובדה ש"לא נמצאו בתוצרת שאריות רעלים".