עיקרון שיתוף הפעולה – עצי זית
המסיק בבית הבד הוא מעין ועידת פסגה, המסמלת מספר עקרונות רצויים בחקלאות וביחס לסביבה. על פּרמקלצ'ר (Permaculture) ושיתוף הפעולה בין אדם לאדם ובין אדם לאדמה.
הפרמקלצ'ר, כגישה שמקורה באקולוגיה, מבהירה ומבליטה את הגישה המערכתית. אנו חיים בתוך מערכת סגורה הבנויה מתת־מערכות, המקיימות ביניהן יחסי גומלין. על מנת לשמור ולהשתמש נכון במרכיבים השונים בתוך המערכת בה אנו חיים, הפרמקלצ'ר מציגה מספר עקרונות, שאחד החשובים שבהם, מבחינתי, הוא עיקרון שיתוף הפעולה. אותו שיתוף פעולה המגיע לשיאו בבית הבד.
כשאנחנו מגדלים זיתים, אנחנו משתפים פעולה בראש ובראשונה עם הטבע והסביבה. בארץ קיימים עצי זית בני מאות שנים, ובתי בד עתיקים ניתן למצוא במערות בית־גוברין, בחורבות גמלא ובמקומות רבים נוספים. כשאנחנו מגדלים זיתים, אנחנו משתפים פעולה עם הארץ, האדמה, הידע הקדום והאקלים. ואנחנו יוצאים נשכרים. הזית הוא עץ עמיד, תוקפים אותו מעט מזיקים, ולכן הוא אינו דורש ריסוסים רבים העלולים להרעיל את כולנו. הזית נזקק לכמות מים קטנה יחסית, כך שהוא מותאם לכמות המשקעים המוגבלת בארצנו. העץ דורש טיפול מינימלי, אך שימושים רבים לו: אנחנו יכולים לאכול מפריו או להכין ממנו שמן; מהגפת המתקבלת אחרי ריסוק הזיתים ומענפים מתים או גזומים נסיק את תנור העצים; הענפים הדקים יכולים לשמש לקליעת סלים, או כמזון לבהמות; העץ הצומח מעניק צל ומחסה, ומשתף פעולה עם ציפורים; שורשיו מחבקים פקעות ובצלים – רקפות, נוריות, כלניות, אוחזים באדמה, פוריים ומפרים.
הקליקו לקריאת המאמר השלם בעיתון הרשת האייל הקורא.
4 commentaires sur “עיקרון שיתוף הפעולה – עצי זית”
לא ניתן להוסיף תגובות בשלב זה.
יליתי על העלים של הזית בגינתי גושים דביקים של חומר לבן כמו צמר גפן
מה זה?
איך אפשר לטפל ?
ללא תמונה קשה לדעת במה מדובר אך זה נשמע כמו כנימה קמחית
אנא הצג שאלות נוספות בנושא בפורום שאלות ותשובות של האתר
http://groworganic.info/forum/
בהצלחה 🙂
מעוניינת לקבל מידע, לא לפרסם את המייל שלי, תודה
מטפלת הגינון
יש משהו מיוחד מאוד בעצי זית, נהדר לקרוא על התייחסות עמוקה לכל המתנות שעץ הזית מעניק לנו.